چکیده
هدف: هدف این پژوهش تصویرسازی از سازوکار و مکانیسم علّی استمرار دوره انتقالی پس از انقلاب فوریه لیبی و تبدیلشدن آن به بحران سیاسی و چالشهای امنیتی است. به عبارتی تحلیل و تبیین دلایل استمرار بحران سیاسی و چالشهای امنیتی در کشور لیبی پس از سقوط رژیم معمر قذافی هدف اصلی این پژوهش است.
روش:روش پژوهش توصیفی- تبیینی بوده و دامنه آن نیز از حیث مکانی شمال آفریقا (لیبی) و از نظر زمانی سالهای بین 2011 تا 2019 را در برمیگیرد.
یافتهها: در همین راستا نویسندگان مقاله حاضر مجموعهای از علل و عوامل داخلی و خارجی نظیر بافت قبیلهای جامعه لیبی، وجود تضادهای ایدئولوژیکی میان گروههای پیروز در انقلاب، عنصر نفت و دخالت قدرتهای خارجی در امور داخلی این کشور را از جمله دلایل استمرار بحران و چالشهای امنیتی در لیبی پساقذافی میدانند.
نتیجهگیری: اوضاع لیبی پس از فروپاشی رژیم قذافی، برخلاف سایر کشورهای دستخوش بحران در شمال آفریقا نظیر تونس و مصر، نهتنها سمتوسوی مشخصی به خود نگرفته، بلکه آشوب و جنگ داخلی و حرکت به سمت تجزیهطلبی به ویژگی اصلی سیاست و حکومت در جامعه لیبی تبدیل شده است. نتیجتاً اینکه نمیتوان هیچ چشمانداز روشنی را حداقل تا چند سال آینده برای لیبی متصور شد.
کلیدواژهها