چکیده
هدف: این پژوهش باهدف مطالعه مرجعیت علمی کشورهای اسلامی پیشرو بر اساس نشریات بینالمللی که یکی از مصادیق مرجعیت علمی است، انجامگرفته است.
روششناسی: این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی انجام و جهت گردآوری دادهها از پایگاههای WoS, JCR و InCites استفاده شده است.
یافتهها: یافته های این پژوهش نشان داد که به لحاظ نشریات بینالمللی معتبر، کشورهای ترکیه، ایران و مالزی به ترتیب بیشترین نشریات را منتشر می کنند. اما به لحاظ جایگاه نشریات در رتبه بندی بر اساس چارک ها (Q) 50 درصد از نشریات مصر در چارک اول قرار گرفته اند. به لحاظ استنادهای دریافتی، نشریات کشور امارات و عربستان در رتبه های اول و دوم قرار دارند و می توان گفت که بر این اساس، نشریات این کشورها مرجعیت بیشتری دارند. بر اساس تعداد دریافت استناد از پروانه های ثبت اختراع، نشریات امارات با اختلاف بسیار چشم گیری در صدر قرار دارند. شاخص های مبتنی بر استناد با میزان درصد همکاری بین المللی در مقالات نشریات همبستگی معنی داری دارد.
نتیجه گیری: بررسی نشریات ایران نمایه شده در JCR نشان از رشد تعداد نشریات در این پایگاه دارد. علی رغم رشد کمی نشریات ایرانی نمایه شده در پایگاه JCR، سطح کیفی نیز باید افزایش یابد. از جنبه شاخصهای استنادی، نشریات عربستان، امارات، مصر و ایران دارای مرجعیت علمی هستند.