چکیده
هدف:حکمرانی خوب از جمله موضوعات پر بحث در خصوص شیوه اداره و راهبری جوامع است؛ و روایت های گوناگون در رابطه با الگوها و مولفه های آن وجود دارد، که به دلایل کمال گرایی مادی و گرایش انسان محور بودن آن، قادر به اجرایی شدن در جوامع اسلامی را ندارد.
اسلام بارها به حکمرانی از حیث مهم ترین و ضروری ترین اقدام برای پیاده سازی دین خدا در قرآن، سیره و سنت پیامبر(ص)تاکید کرده است و بی توجهی به منابع اسلامی همان زنجیره مفقوده ی حکمرانی در جهان اسلام است .
به جهت تفاوت ماهوی میان مؤلفه های حکمرانی غربی و اسلامی، هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی مولفه های قرآنی و سیره پیامبر در حکمرانی قرار گرفت.
روش : روش توصیفی- تحلیلی از نوع تحلیلی محتوا که علاوه بر چیستی مفهوم حکمرانی خوب و مولفه هایش ،به واکاوی حکمرانی از منظر قرآن، سیره و سنت پیامبر (ص) پرداخته و مدلی را برای جهان اسلام ارائه کرده است.
یافته ها : حکمرانی متعالی بدنبال دستیابی به قرب الهی است. مدل مذکور، حکایت از همگرایی و هم تکاملی مولفه های پاسخگویی، شفافیت، مشارکت ، حاکمیت قانون ، کارآمدی و عدالت در کنار مولفه های بیشتر دارد.
نتیجه گیری: نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که در حکمرانی متعالی تامین عدالت بزرگ ترین هدف و دغدغه بعد از توحید بوده است.
کلمات کلیدی: حکمرانی خوب، حکمرانی متعالی، جهان اسلام، قرآن ، سنت پیامبر(ص) عدالت ،
کلیدواژهها
موضوعات