چکیده
هدف: از دهه 1990، اختلافات و تنشها بین مسلمانان و هندوها افزایش یافته است و با ورود به سدة بیست و یکم، بر میزان آن افزوده شده است. بههمین منظور، هدف پژوهش، بررسی علّت گسترش اختلاف و تنش هندوها با مسلمانان، از دهه 1990 و بهخصوص در سدة بیست و یکم است.
روش شناسی: روش پژوهش، از نوع فرضیه ای – قیاسی است؛ به این معنی که با استفاده از مفاهیم ملیگرایی، ملی گرایی قومی و ملی گرایی مذهبی، فرضیه پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است. روش گردآوری داده ها، بهصورت اسنادی است.
یافتهها: با گسترش نفوذ و قدرت ملی گرایان افراطی هندو، احساسات ضد مسلمانان در هند افزایش یافته است. ملیگرایان هندو، با افزایش نفوذ در عرصه سیاسی و اجتماعی و با تأکید بر آسیبپذیری هندوها، مسلمانان هند را به عنوان تهدیدی برای ارزشهای یکپارچه هندو، جمعیت و وحدت هند معرفی میکنند. ترویج این نوع نگاه به مسلمانان، باعث تشدید اختلافات و تنشها بین هندوها و مسلمانان و توجیه اقدامات علیه مسلمانان شده است.
نتیجهگیری: ملیگرایی افراطی هندو یا هندوتوا، بهعنوان یک پدیدة معاصر، با هدف دفاع از ارزشهای هندوئیسم به وجود آمد و نهادهای وابسته به آن، روز به روز نفوذ و محبوبیت بیشتری در جامعه کسب میکنند. ملیگرایان هندو، هویت هندو را برابر با هویت ملی هند میدانند. به همین منظور، معیار ارزیابی شهروندی مسلمانان، بر مبنای مؤلفههای ملی گرایانه هندوتوا سنجیده میشود. این نوع نگاه به مسلمانان، کثرتگرایی و در پی آن، همزیستی که بین ادیان در هند رواج داشته را زیر سؤال برده است و میتواند بر کل فضای سیاسی هند تأثیر بگذارد.
کلیدواژهها
موضوعات