چکیده
هدف: این مقاله با هدف بررسی موقعیت اجتماعی و سیاسی مقاومت در لبنان، به تشریح اختلافات و نتایج حاصل از آن پرداخنه است. لبنان، به لحاظ ویژگی طوایفی و سنت سیاسی، گرفتار اختلافاتی است و مقاومت، یکی از آنها می باشد.
روش: در پاسخ به مسأله در مرحله جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و اسنادی و در مرحله تجزیه و تحلیل داده ها، از روش تحلیل روندها استفاده شده است.
یافته ها: یافته های پژوهش نشان میدهد، روندهای سیاسی علیه مقاومت در داخل لبنان بیشتر طایفه ای است با تحریک ائتلاف ضد مقاومت به رهبری آمریکا؛ اما عملکرد مردمی مقاومت نه تنها برای لبنان، بلکه برای بسیاری از کشورهای منطقه ای؛ ازجمله سوریه موقعیت قدرتمند و مثبتی ایجاد کرد و مقاومت را فراتر از لبنان، در یک وسعت منطقه ای و حتی جهانی محبوب ساخت.
نتیجه گیری: با توجه به متغیرهای مختلف؛ به خصوص بافت طایفه ای لبنان و مداخلات خارجی، یکی از اهداف مورد اختلاف در ساختار تفکر طایفه گری لبنان، تضعیف جایگاه مقاومت و خلع سلاح آن در لبنان و حزب الله می باشد. ائتلاف منطقه ای به رهبری آمریکا تلاش داشت، جایگاه مردمی حزب الله را به بهانه تهدید منطقه ای تضعیف نماید. نتیجه حاصل از این مقاله این است که تحرکات سیاسی علیه مقاومت، از سوی طوایف محلی، دولت و ائتلاف ضدمقاومت تاکنون ناکام ماند؛ لذا ماهیت وجودی مقاومت و دستاوردهای مهم آن در حفظ استقلال سرزمینی لبنان در برابر اسرائیل و متجاوزان خارجی و نیز در کشورهای منطقهای که گرفتار گروههای افراطی هستند؛ همچون سوریه و فلسطین اشغالی، موقعیت مقاومت و حزبالله را در لبنان، منطقه و حتی در بُعد جهانی تقویت و مورد اقبال ملتها نمود.
کلیدواژهها