چکیده
هدف: برخی از رهبران سعودی (تکنوکراتها) و در رأس آنها محمد بن سلمان، جهت رهایی کشور از اقتصاد تکمحصولی و پیامدهای آن، دست به ارائه چشمانداز 2030 زدند. هدف تبیین جایگاه سند 2030 در چشمانداز توسعه عربستان است.
روش: به لحاظ نوع تحقیق، توصیفی-تبیینی و بر مبنای نوع دادهها، روش کیفی است. روش گردآوری دادهها کتابخانهای، اینترنتی، اسنادی است و روش تجزیه وتحلیل یافتهها نیز تحلیل محتوا میباشد.
یافتهها: سند 2030 دارای ابعاد گوناگونی است که در این پژوهش بیشترین توجه به بُعد اقتصادی شده است. شرایط داخلی مؤلفههای قدرت و کشورهای منطقه و فرامنطقهای در اجرای سند تأثیر مستقیم دارند و از سویی نیز تحقق سند 2030، در ارتقای جایگاه منطقهای عربستان سعودی تأثیرگذار است. اما موانعی که در مسیر سند 2030 وجود دارد، در آینده تحقق محورهای سند را با مشکل مواجه میکند.
نتیجه گیری: نتیجهگیری مطالعات انجام گرفته نشان میدهد، تحقق حداقلی سند 2030 نیزگامی مثبت و روندی رو به توسعه برای سعودیها محسوب میشود؛ چرا که سبب تغییر در تحولات داخلی و سیاستهای منطقهای این کشور خواهد شد، این امر منوط به دگردیسی و تحول جدی در بافت سنتی مذهبی این کشور است. ایران نیز با تمرکز بر روی محورهای 1404، طی سالهای آتی میتواند بسترهایی را در سیاستهای خود ایجاد کند و در زمینههای گوناگون با رقیب یا به تعبیری حریف منطقهای خود رقابت کند
موضوعات