چکیده
هدف: بررسی و فهم دلایل فروپاشی، خشونت و فرسایش حاکمیت ملی در دولت نوین عراقی که از سال 2003 به بعد پایه گذاری شد. برای کشف این دلایل سعی شد تا با بهره گیری از نظری محرومیت نسبی بتوانیم ریشههای فرسایش حاکمیت ملی در عراق به نمایش گذاریم.
روش: در این مقاله ما با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانهای، سعی در دستیابی و پیشبرد هدف کاری خود داشتیم.
یافتهها: نویسندگان حاضر با بررسی عرصههای سیاسی-نظامی و اقتصادی در دوران حاکمیت جدید دوت عراق، و استخراج دادههایی که نشانگر نوعی تبعیض و بی عدالتی در حق برخی از گروه های عرب سنی شد، با دریافت این داده ها به سمت پاسخ گویی به هدف و فرضیه مقاله پیش رفتند.
نتایج: نتایجی که نویسندگان بر مبنای دادههای ارائهشده و دریافت شده در عرصههای سیاسی-نظامی و اقتصادی به آن دست یافتند، ریشههای فرسایش حاکمیت ملی و خشونت در عراق را به سیاستهای دولت عراقی نسبت به اعراب سنی نسبت میدهند. بنابراین، خشونت مسلحانه اعراب سنی در واکنش به محرومیتهای متکثر و چند بعدی(اقتصادی، نظامی، سیاسی)، سبب فروپاشی اقتدار دولت ملی عراق و به تبع فرسایش حاکمیت ملی در بسیاری از مناطق سنی نشین این کشور شد.