چکیده
هدف: انقلاب اسلامی ایران ماهیت دینی و فرهنگی دارد. با عنایت به ماهیت گفتمانی انقلاب، تغییرات شگرفی در نظام سیاسی و ارزشی پدید آورده و تأثیراتی بر کشورهای پیرامونی خود گذاشت. فرهنگ ایثار و شهادتطلبی در تاریخ معاصر با نهضت امام خمینی (ره) آغاز شد؛ در برهه جنگ تحمیلی گسترش یافت و در سطح ملی و وطنی به اوج خود رسید. پس از پایان جنگ تحمیلی هشتساله نهتنها فرهنگ شهادتطلبی فراموش نشد، بلکه در «محور مقاومت» و فراتر از آن گسترش یافت. هدف این تحقیق ارزیابی تأثیر آن است.
روش: مقاله حاضر با موضوع نقش و تأثیر شهادتطلبی انقلاب اسلامی، درصدد پاسخدهی به این پرسش است که فرهنگ ایثار و شهادتطلبی انقلاب اسلامی چه نقش و تأثیر بیرونی داشته و این تأثیرات چگونه عمل کرده است. این مقاله با روش تحقیق کیفی تحلیل اسنادی نوشته شده و پژوهش را روش تحلیل ارزشی – تفهمی کمک کرده است.
یافته: یافتههای تحقیق حاکی از آن است که، فرهنگ شهادتطلبی در سطح ملی عرصه آرمانی و نظری انقلاب اسلامی را از شروع نهضت تاکنون در تاریخ انقلاب اسلامی عملی کرده است، در سطح منطقهای و جهان اسلام زمینه همگرایی جهان اسلام را فراهم کرده و به گسترش و تقویت محور مقاومت انجامیده است. در سطح و عرصه بینالملل زمینه استکبارستیزی و مقابله با تروریسم بینالملل را در دامنه وسیعتری فراهم کرده است.
نتیجهگیری: مطابق با پرسش مطرحشده در تحقیق، نتیجه پژوهش نشان میدهد فرهنگ شهادتطلبی در سطح منطقهای و فرامنطقهای و بینالمللی تأثیر داشته و مهمترین دستاورد آن مبارزه با داعش و«تروریسم بینالملل» بوده است.
کلیدواژهها