چکیده
هدف: جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی از قدرتهای بزرگ منطقه خلیجفارس میباشند که هرکدام از آنها به دنبال پیگیری منافع خود در این منطقه هستند. هر اقدامی که توسط عربستان سعودی در سالهای اخیر بهویژه پس از خیزشها و اعتراضات کشورهای عربی پس از 2010 در خصوص بحران سوریه، بحران یمن و بحرین صورت گرفته است واکنش جمهوری اسلامی ایران را به همراه داشته است.
روش: روش مورد استفاده در این پژوهش نیز توضیحی-تبیینی است که پس از توضیح وضعیت موجود در منطقه به تبیین و تحلیل چرایی شکلگیری موازنه قوا پرداخته میشود جمهوری اسلامی ایران این اقدامات را تهدیدی علیه امنیت منطقهای و ملی خود میبیند، و به دنبال حفظ امنیت ملی خود در قبال این دست از تهدیدات است.
یافتهها: عرببستان سعودی جهت دستیابی به هژمونی منطقه ای، سیاست خارجی تهاجمی را منطقه خاورمیانه دنبال می کند. . بار روی کار آمدن نسل جدید در عربستان سعودی از جمله محمد بن سلمان سیاست خارجی این کشور نیز تهاجمیتر شده است. همچنین، روابط استراتژیک ریاض-واشنگتن در دوران ترامپ با فروش تسلیحات ایالاتمتحده به عربستان بیشتر شد که این عامل نیز به تهاجمی شدن رفتار سیاست خارجی عربستان سعودی کمک کرد. در نقطه مقابل جمهوری اسلامی ایران نیز به دنبال حمایت از متحدین استراتژیک خود می باشد تا در رقابت منطقه ای دست به موازنه سازی در برابر عربستان سعودی بزند.
نتیجهگیری: نتایج حاصل از تحقیق نشاندهنده این است که عربستان سعودی به دنبال سیاست خارجی تهاجمی در منطقه غرب آسیا است تا بتواند که بهعنوان یک قدرت برتر منطقه شناخته شود که البته این نوع سیاست خارجی، واکنش جمهوری اسلامی ایران را بهعنوان قدرت دیگر این منطقه در بر دارد؛ بنابراین، این امر باعث شکلگیری موازنه قدرت در درون این منطقه میشود.