چکیده
اهداف: جنوب غرب آسیا به دلایل ژئوپلیتیکی و وجود کانونهای مذهبی-ایدئولوژیکی و انرژی برای کشورهای قدرتمند محل توجه و البته کنش بوده است. نقش دو کشور مهم ایران و عربستان در این حوزه پر چالش بهطور سنتی در وقوع و جهتگیری تحولات این منطقه و همچنین در فرایند نهایی تصمیمگیری کشورهای بزرگ ذینفع، اکیداً مؤثر و موردتوجه بوده است. ازآنجاییکه یمن در جنوب عربستان، غرب عمان، شرق دریای سرخ و در شمال خلیج عدن واقع است اهمیت آن را دوچندان کرده و این کشور به تنگه استراتژیک بابالمندب تسلط دارد که رگ حیاتی کشورهای شاخ افریقا، عربستان و خصوصاً کشور مصر در انتقال انرژی است. مردم یمن از دیرباز دارای گرایشهای مذهبی ازجمله تشیع و اهل سنت بوده که در حال حاضر اکثر مردم یمن زیدی با فقه شافعی هستند. مذاهب اسماعیلیه و صوفی هم در ردیفهای بعدی وجود دارند.
روش: این مقاله به روش توصیفی_ تحلیلی درصدد پاسخ به این پرسش اصلی هست؛ ریشه بحران یمن تحت تأثیر چه عواملی است که منجر به گسترش دامنه بحران گردید؟
یافتهها: رقابتهای ژئوپلیتیکی،امنیتی و ایدئولوژیکی بین ایران و عربستانسعودی در منطقه و بهویژه در یمن، سبب بهمخاطره افتادن هژمونی سنتی عربستانسعودی شده است.
نتایج: به دلیل نقش هویتی و معنوی هرکدام از دو کشور نسبت به تحولات به وجود آمده در کشورهای منطقه که به دنبال تأثیرگذاری بر اساس راهبرد کلان خود بودهاند؛ حضور مادی و ایدئولوژی وهابیت به رهبری عربستان در یمن به وسیله پیام انقلاب اسلامی ایران و جنبش مقاومت خدشهدار شده و همین سبب پیچیده شدن بحران گردیده است.
کلیدواژهها